Расте број погинулих турских војника у Сирији

АНКАРА: У најновијим нападима сиријске артиљерије, један турски војник је погинуо, а један је рањен, саопштило је данас турско министарство одбране.
Turska vojska/EPA/HASAN KIRMIZITAS
Фото: EPA/HASAN KIRMIZITAS

Турска је обелоданила да је са јучерашњом погибијом једног војника укупан број погинулих у протеклих месеца дана порастао на 55, укључујући и 33 погинулих прошлог четвртка само у једном ваздушном нападу.

Офанзива коју је пре месец покренула сиријска војска у Идлибу, изазвала је једну од највећих хуманитарних катастрофа јер је скоро милион цивила избегло из зоне сукоба и кренуло ка чврсто утврђеној и добро чуваној гранци са Турском.

Турска је упутила хиљаде својих војника као подршку побуњеничким снагама у Идлибу, али тиме није заустављено напредовање сиријских снага. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио је наду да ће током сусрета са руским председником Владимиром Путином, ове недеље у Москви, успети да издејствује прекид ватре у Идлибу.

Турска је у знак протеста због ескалације сукоба у Сирији, отворила своје западне границе за хиљаде избеглих који желе да домогну ЕУ.

Од тада, хиљаде људи покушавају морем или копном да пређу границу с Грчком, али грчке власти не дозвољавају прелазак своје добро чуване граничне линије.

Турска оборила авион сиријске војске изнад Идлиба

ИСТАНБУЛ: Турска је оборила авион сиријских владиних снага изнад Идлиба, саопштило је данас турско Министарство одбране.

Министарство наводи да је оборен војни авион Л-39, у оквиру операције "Пролећни штит".

Сиријска новинска агенција САНА је такође известила да је оборен авион војних снага сиријске владе.

Eki
03.03.2020 • 12:06
Šta su tražili u stranoj zemlji, niko og nije zvao.
EUR/RSD 117.5821
Најновије вести