Рама: Сарадња потребнија него икада

БЕЧ:  У време када постоји мноштво конфликата у Европи, а и када стање у свету није најбоље, потребна је више него икада сарадња чланица ОЕБС, истакао је данас премијер Албаније Еди Рама у Бечу.
rama, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Рама је, представљајући приоритете председавања Албаније ОЕБС-у, представницима Сталног савета те организације указао да је од кључног значаја поштовање основних принцпа Хелсиншке повеље, на којима се ослања ова институција, као што су поштовање суверенитета, интегритета и основних права.

Премијер и министар за европске интеграције и спољне послове подсетио је да је пре 45 година, када је ОЕБС основан, Албанија била изолована земља - Северна Кореја Европе.

"Албанија је била једина европска земља која је одбила да буде део ОЕБС, и још је сматрала да је ОЕБС пример дегенерације континента. Ја сам тада имао 11 година, био сам пионир, са црвеном марамом око врата, а данас сам премијер, обраћајући се вама као председсавајући ове организације са 57 земаља чланица, и више од милијарду становника од Ванкувера до Владивостока", рекао је Рама.

Он је истовремено одао пошту свима који су се борили против комунистичког режима у Албанији и допринели увођењу демократије, али и посебно рекао да би пут ка променама био немогућ без присуства ОЕБС.

"ОЕБС није свемогућ и не може решити све проблеме, али би имали далеко више проблема да није било ОЕБС-а. Сада желимо ОЕБС-у да вратимо нешто за оно што нам је дао током толико година", поручио је Рама, који је на седницу у Беч допутовао у пратњи вршиоца дужности шефа дипломатије Гент Цакаја.

Нагласио је да мир и демократија не смеју бити само заједничке речи ове организације, већ је неопходно да се примене основни принципи ОЕБС.

"Не можемо преузети нове обавезе и принципе, ако не примењујемо у потпуности постојеће", поручио је он.

Рама је рекао да ОЕБС треба да се ослања на инструменте које поседује и да ће приоритет албанског председавања управо бити на основама ове организације.

Посебно је подвукао значај мисија ОЕБС на терену, наводећи као пример Украјину, земљу у коју ће, као председавајући ОЕБС-у, у наредних недељу дана отпутовати.

Нагласио је да је приоритет албанског председавања дијалог међу чланицама. Истакао је да ће се Албанија посебно посветити борби против говора мржње и промоцији толеранције.

С тим у вези указао је да је Албанија, након Другог светског рата, била једина земља која је из рата изашла са већим бројем Јевреја него што је имала пре.

"Борба против антисемитизма није само конфронтација са починиоцима, већ и борба против релативистичког става према антисемитизму", поручио је он.

Најавио је да ће ОЕБС, под председавањем Албаније, покушати да искористи све своје инструменте у суочавању са изазовима данашњице. Рама је позвао земље чланице, поводом предстојећих замена на челу мисија и других тела ОЕБС, да кандидују што више жена, наводећи да је један од приоритерта Албаније промоција улоге жена у очувању мира и безбедности.

На крају свог говора он је позвао земље чланице на консензус око буџета ОЕБС-а, рекавши да је актуелни предлог реалистичан и добра основа.

"Имамо заједничку одговорност за функционисање ОЕБС. Усвајање буџета нећемо сматрати победом албанског председавања, већ се ради о нашој заједничкој обавези према око 2.800 припадника ОЕБС на терену", подвукао је Рама.

Представљањем приоритета Албанија је и званично преузела од Словачке, на годину дана председавање ОЕБС-у.

На почетку седнице Сталног савета ОЕБС изражено је саучешће због жртава пада авиона у Ирану, а представник Украјине позвао је на подршку истраге, јер су узроци, како је нагласио, још нејасни.

EUR/RSD 117.5860
Најновије вести