Путин предложио измену руског устава

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин предложио је данас измену руског устава која би донела повећање овлашћења парламента и владе, потез који би могао да нагласи његову намеру да пређе на ново место, а да остане на челу власти након истека његовог актуелног мандата, пренео је АП.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije u Sočiju Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Русије Владимир Путин, Фото: Танјуг/видео

У годишњем обраћању о стању нације у Федералном парламенту пред највишим званичницима и посланицима, Путин је предложио измену устава како би се посланицима омогућило да именују премијера и чланове владе.

То право тренутно припада председнику.

"То ће повећати улогу парламента и парламентарних странака, власти и независности премијера и свих чланова владе'''', рекао је Путин.

Истовремено, Путин је навео да би председник требало да задржи право да разреши премијера и министре у влади.

Он је рекао и да председник треба да има овлашћења да именује високе одбрамбене и безбедносне званичнике.

Путин је нагласио да уставне промене морају бити усвојене на референдуму.

Председник Русије је изјавио да ће у наредним годинама бити створен потпуни систем праћења животне средине који би омогућио инспекцију квалитета воде, ваздуха и тла, пренео је ТАС С.

"Морамо да развијемо и уведемо систем контроле квалитета ваздуха, тада ћемо тај систем морати да проширимо по целој земљи и надгледамо не само ваздух, већ и воду и тло", рекао је Путин и додао да ће другим речима, бити неопходно да се створи свеобухватни систем еколошког праћења.

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести