Путин: Избор Мишустина био моја лична одлука

МОСКВА:  Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да, када је размишљао о кандидатима за новог премијера Русије, Михаил Мишустин није био на листи, већ да су у игри била друга три или чак четири кандидата.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije u Sočiju Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Русије Владимир Путин, Фото: Танјуг/видео

"Нико сем мене није споменуо Мишустина", рекао је Путин у интервјуу за Тасс и додао да је избор Мишустина био његова лична одлука.

Као разлоге због којих се одлучио за њега, Путин је навео личне особине и професионалне вештине, али и резултате које је постигао док је обављао дужност шефа Савезне пореске службе.

"Практичан човек који веома добро разуме шта треба да се уради и који зна како то да уради. Који то ради и постиже резултате", рекао је Путин.

Путин је у интервјуу открио и да је унапред обавестио претходног премијера Дмитрија Медведева о оставци владе.

"Уживали смо у врло искреним, колегијалним, пријатељским односима са Дмитријем Анатолиевичем дуги низ година. Немамо никакве тајне једни од других. Тако да смо с њим разговарали о овом питању. Раније смо разговарали о томе и он је знао шта се догађа", рекао је Путин.

Он је одбацио спекулације да смена владе изгледа као специјална операција и рекао да је до реконструкције владе дошло брзо јер "Русија није Белгија да може да буде целу годину без владе".

Говорећи о новој влади, Путин је рекао да су сви њени чланови компетентни, добро информисани и да знају да раде свој посао.

Како је рекао, многи од њих су радили на националним пројектима раније и потпуно су упућени у њих.

Приликом формирања новог кабинета, послушао је савете премијера Мишустина и додао да приликом њиховог избора није водио рачуна о популарности кандидата.

"Критеријум су биле њихове пшрофесионалне квалификације. Уважавао сам мишљење Мишустина. Када сам у вези неких кандидата имао сумње, али Мишустин би ми доказао да је та особа најбоља за тај посао. Сложио сам се са њим јер на крају крајева, он формира свој тим", рекао је Путин.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести