Протести у Минску, употребљени водени топови, 10 ухапшених

МИНСК: Неколико особа је повређено када је полиција данас употребила водене топове током протеста у Минску, док је више од 10 особа задржано у притвору, преноси Ројтерс позивајући се на руске медије.
Protesti u Minsku foto: Tanjug/preuzet materijal
Фото: Протести у Минску фото: Танјуг/преузет материјал

Према наводима очевица британске агенције, хиљаде људи изашло је данас на улице Минска како би протестовали против изненадне инаугурације председника Белорусије Александра Лукашенка.

Демонстранти су носили заставе опозиције у црвеној и белој боји, док су аутомобили у пролазу свирали у знак солидарности.

На једом од транспарената који су учесници протеста носили писало је: "Ако имаш 80 одсто, зашто нас се плашис?", чиме се алудира на Лукашенкове наводе да је на председничким изборима 9. августа освојио 80 одсто гласова.

Руска агенција Интерфакс објавила је да је неколико особа повређено када су употребљени водени топови, док је агенција РИА навела да је више од 10 особа задржано у притвору.

Демонстранти су раније данас почели да се окупљају у малим групама у Минску, укључујући испред најмање три унивезитета, показују фотографије локалних медија.

Неки су узвикивали: "Саша (надимак за Лукашенка), изађи, честитаћемо ти!"

Опозициони политицар Павел Латушко рекао је да је полагање заклетве било као "тајни састанак лопова".

"Где су усхићени грађани? Где је дипломатски корус? Очигледно је да је Александар Лукашенко искључиво председник ОМОН-а (специјалних полицијских снага) и шачице лажљивих званичника", навео је он на друштвеним медијима.

Лукашенко је данас положио заклетву за нов мандат председника Белорусије, на изненадној инаугурацији, без претходне најаве.

Церемонија која се обично најављује унапред као велики државни догађај, уследила је после спорних избора 9. августа на којима је Лукашенко освојио преко 80 одсто гласова.

Резултате избора не признају опозиција, а ни већи део западних земаља.

Током церемоније, полиција је блокирала централне улице у Минску, а заустављен је био и јавни саобраћај.

Организацијија за људска права Виасна саопштила је да је ухапшено неколико демонстраната недалеко од Палате независности где се одржавала церемонија и да су са собом носили транспаренте "Краљ нема одело" и "Победа ће припасти народу".

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести