Протеран из Хрватске због Мао Цедунга

ЗАГРЕБ: Хрватска тајна служба (СОА) одлучила је да протера држављанина БиХ, који годинама живи у Ријеци, где има посао и породицу, због наводног величања Тита, Маа Цедунга, Че Геваре и Кастра на Фејсбуку.
1
Фото: Youtube Printscreen

Њему је наложено да Хрватску напусти у року од месец дана.

Држављанин БиХ, који је желео да остане анониман, према писању портала Индеџ, већ годинама живи у Хрватској.

Био је ожењен хрватском држављанком која је имала статус ветеранке Домовинског рата, а након њене смрти је у ванбрачној заједници такође са држављанком Хрватске.

И сам је, наводи се, био припадник Хрватског већа одбране, до сада је живео у Ријеци.

"Да, симпатични су ми Тито, Мао, Че, Кастро, и то сам писао на Фејсбуку. Због тога више не смем да живим у Хрватској", рекао за Индеџ овај Ријечанин, који ускоро мора да напусти Хрватску.

Испричао је да кад год је на друштвеној мрежи писао о Титу, Че Гевари, Бадер-Маинхофу, Црвеним бригадама, јасно је, каже, стављао до знања да одобрава њихове идеје о социјалној правди, не и методе којима су се служили.

За себе каже да је пацифист, али то, наводи се није било довољно Министарству унутарњих послова и Безбедносно-обавештајној агенцији да му након више од деценије не одобре продужење боравка у Хрватској.

СОА је у свом мишљењу навела и да не поседује ни војну књижицу, ни уверење о ратном путу.

Индеџ је, међутим, дошао до доказа, одосуђеног ратног злочинца Тихомира Блашкића који потврђује да је сагворног тог портала био припадник ХВО.

У Блашкићевој белешци од 28. априла 1993. стоји да "лице извршава специјалне задатке посебне намене и мора му се омогућити несметано кретање и активности". "Строго држати у тајности идентитет лица, пружити пуну сарадњу, а по сазнању за задатке које обавља, о истима не преносити никоме, те се морају сматрати војном тајном", такође стоји у одлуци Блашкића.

Саговорник Индеџа каже да та Блашкићева одлука "звучи као дозвола за убиство".

А он је, истиче, тада радио као истражитељ на питањима несталих.

" Истраживао сам ко и за колико новца продаје заробљенике, али и где иде нафта и колико се плаћа за нападе на непријатељске положаје", рекао је неименовани саговорник хрватског портала.

Он сматра да СОА жели да га протера баш због тих његових ратњих сазнања.

"Не желе ваљда да ме протерају зато што мислим да су на власти све старе комуњаре који су изули чизме и обули салон-ципеле или због мог чврстог уверења да живимо у фашизму и да свако ко није десничар и националиста, одмах је црвени бандит. Или ме можда желе да протерају јер сматрам, као и група Бадер-Маинхоф, да нам ''капитализам никада неће допустити да уживамо у привилегијама богатих''", рекао је саговорник Индеџа.

СОА није желела да коментарише овај случај, пише Индеџ.

А у објављеном одговору таје служббе стоји да, пема хрватском закону, страном држављанину може бити продужен привремени боравак у тој земји уколико, уз остале услове не представља опасност за јавни поредак, националну безбедмпст или јавно здравље.

"СОА не коментарише конкретне случајеве, али вам начелно можемо одговорити да величање терористичких организација и њихових припадника, без обзира на њихова идеолошка полазишта, као и одобравање насиља представљају опасност за јавни поредак и националну сигурност Републике Хрватске", стоји у одговору из СОА.

На питање о листи проскрибираних имена и организација које је забрањено подржавати Индеџ није добио одговор.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести