Представнички дом сутра о слању оптужнице против Трампа

ВАШИНГТОН: Представнички дом америчког Конгреса гласаће сутра о слању Сенату тачака оптужице за опозив председника Доналда Трампа Сенату, рекло је за АП неколико демократских посланика.
kongres sad
Фото: pixabay.com

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси сазвала је данас састанак на Капитолу, окончавши тиме блокаду на слање тачака оптужнице готово месец дана након што је Конгрес изгласао опозив Трампа под оптужбом за злоупотребу власти и опструкцију Конгреса.

Пелоси је предлозила да Представнички дом сутра гласа о прослеђивању оптужнице и именовању демократског заступника у том случају, преноси АП.

Ова акција ће покренути тек треће суђење за опозив председника у америчкој историји. Суђење би требало да почне за неколико дана.

Лидер републиканске већине, Мич Меконел, састаће се касније у току дана иза затворених врата са сенаторима републиканске странке да преговарају о условима суђења.

Представнички дом у децембру је изгласао резолуцију са две тачке оптужнице за опозив Трампа због покушаја да натера Украјину да покрене истраге на којима би он лично политички профитирао. Председник је оптужен за злоупотребу положаја и опструкцију конгресне истраге о Украјини.

Међутим, Пелоси је готово месец дана одбијала да пошаље резолуцију са тачкама оптужнице Сенату, у покушају да наведе Меконела, који ватрено подржава председника Трампа, да пристане да на суђењу у Сенату сведоче кључни Трампови сарадници, као и да изда налог да се доставе документа Беле куће.

"Ми смо уверени у своје аргументе. Овај председник је доживотно опозван без обзира на све игре и потезе које повлачи Мич Меконел", изјавила је Пелоси.

Додала је да демократе верују да има довољно доказа да се Трамп смени с положаја.

Они желе да чују сведочења најмање четворо Трампових сарадника, међу којима је и бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон, као и вршилац дужности шефа особља Беле куће, Мик Малвејни.

Ниједан од њих није сведочио у Представничком дому, пошто им је председник тако наредио, али је Болтон прошле недеље изразио спремност да сведочи у Сенату ако добије обавезујући позив.

Глас Америке наводи и да је готово извесно да ће Трамп бити ослобођен одговорности у Сенату и да ће остати на положају.

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести