Председништво БиХ договорило заједничко облележавање Дејтона

САРАЈЕВО: Чланови Председништва Босне и Херцеговине усвојили су вечерас заједничку изјаву о очувању мира и договорили заједничко обележавање 25. годишњице Дејтонског споразума.
Predsedništvo BiH  Foto: Predsedništvo BiH
Фото: Председништво БиХ  Фото: Председништво БиХ

Заједничко обележавање годишњице парафирања Дејтонског мировног споразума члановима Председништва је још у септембру предложио помоћник државног секретара САД Метју Палмер, током посете БиХ.

Како је истакао председавајући Председништва Шефик Џаферовић после седнице Председништва, договорена изјава треба да се базира на поштовању свих грађана Босне и Херцеговине.

У тексту изјаве се истиче да обележавање 25. годишњице Дејтонског мировног споразума представља догађај од највећег значаја за БиХ, цео регион Западног Балкана, али и Европу у целини.

"Председништво БиХ изражава пуну спремност и опредељеност за поштовање одредби Опшстег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава БиХ који је његов саставни део. Изражавамо захвалност свим међународним партнерима који су дали допринос успостављању и очувању мира као и реконструкцији БиХ", наводи се у изајви.

Додаје се да је данас јединствена прилика "да пошаљемо поруку којом ћемо на прави начин указати на важност јачања поверења, мира и међусобног поштовања међу свим народима и грађанима у БиХ у свим њеним деловима".

Указује се на обавезу свих нивоа власти у БиХ да појачају напоре како би осигурали народима и грађанима да могу да живе достојанствено уз међусобно уважавање и разумевање.

"Данас је прилика да подсетимо на обавезу да се саосећамо са болом и патњама припадника свих народа и грађана, те обавезу да искажемо поштовање према свим невиним жртвама рата", поручили су чланови Председништва БиХ.

Потврдили су преданост изградњи добросуседских односа у региону "на основу међусобног поштовања и уважавања у складу са међународним правом".

Истакли су да је у овом времену пандемије неопходно унапредити сарадњу са свим међународним партнерима у одлучној борби против тероризма, пандемије вируса КОВИД-19, као и у погледу мигрантске кризе.

Годишњица парафирања Дејтонског споразума, којим је окончан рат у БиХ од 1992. до 1995. године, обележава се 21. новембра.

 

 

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести