Португалија уводи полицијски час у новогодишњој ноћи

ЛИСАБОН: Ноћни полицијски час од 23.00 ступиће на снагу у Португалији у новогодишњој ноћи, изјавио је премијер Антонио Коста, јер влада уводи мере за смањење ширења корона вируса током обично прометне ноћи.
nova godina vatromet
Фото: pixabay.com

Морамо потпуно искључити прославе Нове године, рекао је Коста новинарима након видео састанка са министрима, додајући да људима неће бити дозвољено да напусте домове између 13 сати и пет ујутру од 1. јануара до 3. јануара, преноси Ројтерс.

Пре две недеље, Коста је рекао да ће људи моћи да се врате кући пре полицијског часа у два сата ујутру у новогодишњој ноћи. Али претходно најављена поновна процена мера узела је у обзир тренутну пандемијску ситуацију и приморала владу на оштрије мере.

Број случајева недељно опада, али не тако брзо као раније, рекао је Коста, објашњавајући да је влада одлучила да пооштри мере уочи Нове године, али правила око Божића нису толико строга.

Не постоји ограничење броја људи који се могу окупити по домаћинству за Божић, а забрана путовања у земљи неће бити на снази између 23. и 26. децембра.

Португалија, која има нешто више од 10 милиона становника, забележила је 362.616 потврђених случајева ковид-19 и 5.902 умрлих.

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести