Победник републиканаца у Ајови - Трамп

ВАШИНГТОН: Председник САД Доналд Трамп победник је републиканске странке на страначким изборима у Ајови 2020. године, што је било симболично гласање јер се Трамп није суочио с битнијом опозицијом.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

Велика победа за нас у Ајови, хвала вам, написао је Трамп на Твитеру.

Трампова кампања искористила је јучерашње такмичење како би тестирала своју организацијску снагу, ангажујући државне секретаре из кабинета, највише републиканске званичнике и чланове Трампове породице, јавља АП.

Необично је да републиканска партија уопште одржава изборе у Ајови када је актуелни председник из њихове странке. Републикански кокуси у Ајови нису одржани 1992. и 2004. године.

Кокус је скуп уз помоћ којег демократе или републиканци одређују кандидате за председничку номинацију.

Скуп може потрајати неколико сати - пре него што присутни одаберу свог кандидата. Овакви скупови се одржавају само на неколико локација, од којих је једна Ајова.

Републиканска странка у Ајови саопштила је да је Трамп разбио "све досадашње записнике о излазности".

Он је лако победио своје мање познате ривале, бившег републиканског заступника у Ајови Џоа Велша и бившег гувернера Масачусетса Била Велда, који су обојица имали око један посто укупног броја гласова.

Републиканци славе хаос на демократским изборима у Ајови

Републиканци у САД жестоко критикују демократе због кашњења резултата на првим изборима у Ајови за странацког председничког кандидата, оцењујући да демократе "не могу да изведу ни кокус, а желе да воде владу".

Демократе једу чорбу коју су сами закували, у најаљкавијем хаосу у историји, рекао је менаџер кампање актуелног председника САД Доналда Трампа, Бред Парскал поводом синоћних избора за демократског председничког кандидата у Ајови.
Парскал је одлагање резултата избора назвао "крахом".

Не могу да изведу ни кокус, а желе да воде владу", написао је Парскал на свом Твитер налогу, додавши "Не, хвала."

Кокус подразумева скуп, који може да потраје неколико сати, пре него што присутни одаберу свог кандидата.

Овакви скупови се одржавају само на неколико локација, од којих је једна Ајова.
Кејли Мекенани, државна секретарка за штампу Трампове кампање, назвала је одлагање "осебујним" и упитала да ли демократе "преправљају" своје кокусе у Ајови.

То што демократе које нису у стању да извештавају ни о резултатима сопствених избора је најсавршенија метафора за почетак 2020. године, твитнуо је Ендру Кларк, директор за брзо реаговање кампање.

Трамп се и сам огласио на својој омиљеној платформи за друштвене медије, али само да прослави своју победу: „Велика победа нас у Ајови вечерас. Хвала вам!", написао је он на свом Твитер налогу.

Републиканска странка у Ајови саопштила је да је Трамп разбио "све досадашње записнике о излазности".

Он је лако победио своје мање познате ривале, бившег републиканског заступника у Ајови Џоа Велша и бившег гувернера Масачусетса Била Велда, који су обојица имали око један посто укупног броја гласова.

Према анкетака демократа, Берни Сандерс, Џо Бајден, Пит Батиџиџ и Елизабет Ворен главни су кандидати те странке.

Међутим, резултати касне, а демократе у Ајови су објавиле да их поново проверавају због "недоследности" приликом добијања података с бирачких места, што је покренуло фрустрацију међу тимовима демократских кандидата и критике републиканаца, пише Политико.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести