Пилоти се месецима жалили на Боинг 737 MAX 8

ЊУЈОРК: Месецима пре несреће у Етиопији, у којој је у недељу погинуло 157 људи, пилоти су се жалили америчким федералним властима на авион Боинг 737 MAX 8, јавља "Њујорк пост".
boing, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Ted S. Warren)

Жалбе су поднели пилоти који су били на летовима у октобру и новембру 2018. године и оне су унете у федералну базу података, пренео је "Далас морнинг њуз". 

Све жалбе су се односиле на “безбедносни механизам”, који је наведен у прелиминарном истражном извештају о несрећи у Индонезији у октобру.

Оне се односе на проблеме са авионима MAX 8, који приликом полетања користи аутопилот. 

Пилоти су навели како је тај авион непосредно након полетања изненада знао да окрене нос према земљи.

"Чињеница да овај авион захтева толико посла да би био у летном стању је дефинитивно упозорење", навео је један од пилота у жалби.

Несавесно је да федералне власти, заједно са ваздухопловним компанијама настављају да дозвољавају пилотима да лете авионима, а да притом не објасне како се MAX 8 разликују од осталих авиона, додао је пилот у жалби.

У јучерашњем саопштењу ФАА (Америчка федерална агенција за авијацију) навела је да током прегледа авиона није утврђен разлог из којег би сви модлеи овог авиона требало да буду приземљени.

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести