Павлопулос: Турска да призна злочине против Јермена и Грка

ЈЕРЕВАН: Грчки председник Прокопис Павлопулос позвао је данас Турску да призна "злочине претходних режима" против Јермена и Грка.
grcka, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Павлопулос је, након састанка са председником Јерменије Арменом Саркисијаном у Јеревану, рекао да би било у интересу Турске, коју је назвао пријатељем и суседом, и да би подигло њен међународни положај ако би упутила "храбри израз извињења" за злочине против човечности које су њени ранији лидери, како каже, глупо починили против Јеремена и Грка.

Он је додао да Грчка поздравља чињеницу да се значајно шири међународно признање "геноцида над Јерменима", које је недавно кулминирало када је усвојена резолуција у Представничком дому САД, преноси АНА.

Грчки председник рекао је да његова земља жели добре и пријатељске односе са Турском и да подрзава њено приступање ЕУ, али је истакао да то подразумева поштовање међународног права и европских закона.

Он је осудио турску офанзиву у Сирији и поновио да је Кипар међународно питање и питање ЕУ.

Подсетио је и да је Грчка признала геноцид над Јерменима 1996. године, а да је Јерменија 2015. године признала геноцид над Грцима.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести