Пандемија повећава загађење пластичним отпадом

ЛОНДОН: Пандемија корона вируса довела је до повећане производње и употребе заштитне опреме која је направљена од пластике.
plastika, pixabay.com
Фото: pixabay.com
Повећана производња и употреба маски, рукавица, заштитних одела и друге опреме је неопходна, али активисти за заштиту животне средине страхују да би то могло да осујети њихове напоре да смање загађење пластичним отпадом.
 
Како ЦНН преноси, проблем загађења пластичним отпадом почиње да заузима све значајније место у највећој кризи јавног здравља у модерном периоду због повећане производње и употребе заштитне опреме направљене од пластике.
 
Повећана производња заштитне опреме прети да повећа емисију гасова који стварају ефекат стаклене баште.
 
У току последње четири деценије глобална производња пластике увећана је четири пута, показује студија из 2019. године, а њени аутори упозоравају да ће производња пластике чинити 15 одсто емисије гасова који доводе до ефекта стаклене баште уколико се овај тренд настави.
 
Поређења ради, исти проценат даје и целокупан саобраћај на светском нивоу.
 
Повећана употреба заштитне опреме додатна је претња и за океане који су већ у великој мери загађени пластичним отпадом. Студије процењују да у просеку око осам милиона тона пластичног отпада годишње заврши у океанима, а ситуација се константно погоршава. Заштитна опрема представља посебну опасност за океански свет, јер је неке животиње, попут морских корњача, могу заменити за храну.
 
Током времена производи од пластике разграђују се у природи и микропластика одлази у мора, ваздух, храну.
 
Ризици микропластике по људско здравље се и даље проучавају, а претпоставка је да људи њеним уносом могу да унесу и бактерије које оне покупе приликом пречишћавања отпадних вода, као и хемикалије које се додају приликом производње пластике.
 
Узимајући у обзир време трајања кризе, постоји мало тога што може да се учини по овом питању.
 
Међутим, активисти сматрају да би до неких промена набоље ипак могло да дође. Указују на то да се већ сада експериментише са дезинфекцијом заштитне опреме, не због загађења, већ због тога што је нема довољно.
 
Активисти се надају да ће у дугорочној перспективи доћи до употребе заштине опреме за вишекратну употребу, јер ће моћи да се дезинфикује.
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести