Пахор: Не желим да критикујем Јаншу, ја сам честитао Бајдену

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је данас да не жели отворено да критикује твитове премијера Јанеза Јанше у вези са председничким изборима у САД
pahor, tanjug
Фото: Borot Pahor, foto: Tanjug

ЉУБЉАНА: Председник Словеније Борут Пахор изјавио је данас да не жели отворено да критикује твитове премијера Јанеза Јанше у вези са председничким изборима у САД и тако додатно поларизује, како је навео, ионако "политички расцепљену" јавност у земљи, али је истакао да је он одмах честитао Џоу Бајдену на победи.

Пахор је рекао да је свестан да су многи очекивали да ће критиковати Јаншу због порука на друштвеним мрежама, у којима је отворено подржао Доналда Трампа и прерано га прогласио победником избора, док је за Бајдена рекао да би био "најслабији" избор за лидера водеће светске силе у тренутку кад свету "више него икада" треба америчко вођство.

Пахор је за Словенску телевизију рекао да, иако су многи очекивали његову реакцију, он не жели да улази у политичке препирке, оценивши да је у Словенији и превише препирки и политичких полемика које додатно деле људе, преноси Хина.

Он је додао да је свој став о изборном процесу у САД довољно јасно показао тиме што је одмах честитао демократском кандидату Џоу Бајдену на победи, након што су пројекције показале да је освојио довољно електорских гласова.

Подсетио је да се с Бајденом раније већ сретао и поручио да ускоро намерава с њим да разговара телефоном.

Поводом поступака Јаншине коалиционе владе у другом таласу корона вируса и критика опозиције и дела јавности да је влада каснила с противепидемијским мерама, Пахор је рекао да треба бити врло опрезан кад се на некога упире прстом као на кривца, јер се тако међу грађанима не јача поверење у власти и институције.

"Али, ако сам на пролеће рекао да је влада одлично реаговала на први талас и ограничила вирус, сада могу рећи да је с епидемиолошким мерама каснила", казао је Пахор, додајући да му се иначе чини да је и ове јесени бољи био онај део њених мера којима је заштитила привреду.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести