Отворена биралишта у Израелу, кључни избори за Нетањахуа

ТЕЛ АВИВ:  У Изреалу су јутрос отворена бирачка места на поновљеним парламентарним изборима, који би требало да одлуче да ли ће дугогодишњи премијер Бењамин Нетањаху остати на тој функцији.
benjamin netanjahu
Фото: Tanjug

Нетанијаху је на изборима у априлу претрпео један од највећих пораза у каријери када није успео да састави нову владу, те се потом одлучио за нове изборе.Никада у историји Израела избори нису одржани два пута у једној години.

Последње анкете указују на још једну тесну утакмицу између Ликуда и центристичког савеза Плавих и белих, који води бивши војни заповедник Бени Ганц.Израелско бирачко тело је дубоко подељено по верским, етничким и идеолошким линијама, а фрагментирани парламентарни систем чини прављење коалиције "шкакљивим послом", наводи америчка агенција АП.

У априлу је деловало као да ће премијер Бењамин Нетањаху имати јасан пут ка власти с десничарским Ликудом и традиционалним јеврејским ултраправославним и националистичким савезницима који су му осигурали већину у парламенту који има 120 места.

Али, како агенција преноси, када се "тврдоглава" странка Авигдора Либермана Јисраел Бејтену успротивила прекомерном утицају верских странака, Нетањаху је остао са само 60 присталица, односно фалила му је једна за већину.Уместо да дозволи другом кандидату шансу да формира владу, Нетањаху је распустио парламент и сазвао још једне ванредне изборе.

Испитивања јавног мњења поново показују да његов главни противкандидат, центристичка Плава и бела странка веома близу.Обе странке би могле да се боре за формирање већинске коалиције са својим мањим савезницима.

Заједничка влада две највеће партије била би најрационалнији излаз из ове ситуације, оцењује АП, али Плави и бели су се зарекли да неће сарађивати са Нетањахуом због оптужби за корпуцију са којима се премијер суочава.Не очекује се, међутим, да Нетањаху са најдужим премијерским стажом у историји Израела, пристане да седи у влади коју неко други предводи, констатује АП.

Нетањаху се, уочи избора, зарекао да ће анектирати "сва насеља на Западној обали", укључујући и енклаву која се налази дубоко у палестинској територији.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести