Око 2.500 стране деце налази се у сиријском кампу Ал Хол

ЖЕНЕВА: Око 2.500 стране деце налази се у чуваном делу сиријског кампа Ал Хол након што су побегли из последњег упоришта Исламске државе, изјавио је данас хуманитарни координатор УН за кризу у Сирији Панос Мумцис позивајући владе да их не напуштају.
 Sirijski kamp Al Hol Foto: AP Photo/Felipe Dana
Фото: AP Photo/Felipe Dana

Он је рекао да земље морају да преузму одговорност за враћање својих грађана и процесуирају их у случајевима где је то потребно, пренео је Ројтерс."Стварно нико не би требало да буде без држављанства и треба уложити напор да се пронађе решење за ове људе", рекао је Мумцис на конференцији за новинаре у Женеви.

Деца живе са око 10.000 људи који нису држављани Сирије или Ирака у "ограниченом делу кампа" којим управљају Курди, а у коме се налази укупно 75.000 људи.Међу 260 особа које су од децембра преминуле од неухрањености или болести на путу ка кампу, било је 211 деце, показују подаци УН.

Британија је опозвала држављанство тинејџеру који је са 15 година отишао да би се придружио ИД у Сирији, док су Аустрија и Швајцарска саопштиле да неће помагати у довођењу кући одраслих који су се придружили ИД.

Мумцис је, пак, рекао да државе имају законску одговорност, посебно према деци, од којих су многа рођена у камповима ИД."Децу треба третирати пре свега као жртве" и "без обзира на породичну припадност", рекао је он.

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести