Обележавање 75. годишњице почетка Нирнбершких процеса

БЕРЛИН: У Немачкој је јуче обележена 75. годишњица почетка Нирнбершких процеса на којима се судило челницима тзв. Трећег рајха, а немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер истакао је значај тог догађаја за светску историју.
nemacka
Фото: Tanjug/S.Radovanović, ilustracija

"Суђење водећим ратним злочинцима у Нирнбергу је представљало револуцију. Овај процес је исписао не само правну, него и светску историју", рекао је немачки председник.

Он је додао да су Нирнбершки процеси важни за каснији приступ међународном праву.

„Међународно право је до отварања ових процеса пре 75 година било питање држава, а не појединаца. Баз суђења у Нирнбергу не би било Међународног суда у Хагу", рекао је Штајнмајер, преноси Хина.

Додао је да је Међународни кривични суд у Хагу последњих година био мета критика.

„САД, које су у великој мери допринеле раду Нирнбершких процеса, у последње време су активно радиле против Хашког трибунала", рекао је немачки председник.

Обележавање у Нирнбергу се због пандемије корона вируса одвија преко интернета, а скупу би преко видео-линка требало да се обратити и један од главних тадашњих тужитеља Бенџамин Ференц, као и министри спољних послова земаља победница Другог светског рата.

У згради суда у Нирнбергу, која је изабрана између осталог и због тога што је била једна од ретких зграда суда у Немачкој која је остала нетакнута током рата, 20. новембра 1945. започели су процеси главним оптуженицима за ратне злочине почињене у време Трећег рајха.

Оптуженим немачким национал-социјалистима судило се по четири тачке оптужнице: за ратне злочине, злочине против човечности, подстицање агресије и подстицање или учешће у злочинима против мира.

Након годину дана суђења, судско веће, сачињено од правника из четири победничке силе из Другог светског рата, САД, Совјетског Савеза, Велике Британије и Француске, изрекло је нацистичким челницима 12 смртних пресуда, седам затворских казни и три ослобађајуће пресуде.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести