Нетањаху: Покушао сам, Плаво/бело: Формираћемо либералну владу

ТЕЛ АВИВ: Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је вечерас да одустаје од напора да формира нову владу, а након што није успео да обезбеди већину у парламенту након септембарских избора.
netanjahu, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Ariel Schalit)

Нетањаху, који се налази на челу Ликуд партије, рекао је да враћа мандат израелском председнику Рувену Ривлину, након што је радио, како каже, "на успостављању владе широког јединства", преноси Ројтерс.

"Последњих неколико недеља покушавао сам да доведем Бени Ганца за преговарачки сто, да формирам владу широког јединства и избегнем нове изборе", рекао је Нетањаху.

Ганцова странка у краком саопштењу навела је да је одлучна да формира либералну уједињену владу.

Ривлин је казао да ће у наредном периоду одржати консултације са различитим политичким странкама како би их обавестио да ће мандат за формирање нове владе дати Нетањауовом ривалу и лидеру странке Бело-Плаво Бени Ганцу.

Уколико ни Ганц не успе да формира владу, то ће највероватније довети до нових парламентарних избора, трећих од априла.

Нетањаху је последњих 13 година на власти у Израелу, а последњих година суочава се са оптужбама за корупцију, наводи Ројтерс истичући да их је Нетањаху сев негирао.

Бивши командант војске Ганц, рекао је да неће ући у владу у којој је премијер оптужен за корупцију.

На изборима одржаним у септембру Нетањахуов Ликуд је освојио 32 места у парламенту, а партија Плаво и бело 33 од укупно 120 места.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести