Немири у Паризу током предизборног митинга Ерика Земура

Активисти за борбу против расизма претучени су данас док је новинар и лидер странке екстремно десничарске странке Vox Populi Ерик Земур одржавао свој први председнички митинг у близини Париза, неколико дана након што је званично прогласио кандидатуру, јавља АП.
pariz
Фото: FoNet

Земур (63) је кандидатуру објавио 30. новмембра у видео снимку на друштвеним мрежама, у којем је поновио антимигрантске и антиисламске ставове.

Он је више пута осуђиван због говора мржње, а најавио је да ће слоган његове кампање за председничке изборе у априлу следеће године бити "Немогуће није француско", што је, како наводи Асошијејтед прес, цитат који се приписује Наполеону.

Земурове присталице су уочи његовог говора извиждале и вређале репортере француске телевизијске емисије посвећене политици, након чега их је обезбеђење накратко извело из сале.

Новинари су се убрзо вратили, али је Земур у говору оштро критиковао медије.

''Моји противници желе моју политичку смрт, новинари желе моју друштвену смрт, а џихадисти желе моју смрт", рекао је десничар.

Скуп, који је првобитно требало да се одржи у концертној дворани у Паризу, пребачен је у већи изложбени центар у северном предграђу престонице из безбедносних разлога пошто је данас у Паризу одржан протест против Земура, у организацији више од 50 организација, међу којима су биле и леве политичке партије, синдикати и антирасистичке групе.

Земура су често упоређивали са бившим председником САД Доналдом Трампом због његове политике против естаблишмента и способности да се упечатљиво и оштро обраћа јавности, наводи АП.

Анкета коју је спровео портал Политико показује да би Земур освојио 14 одсто гласова на председничким изборима, али да би његов резултат био лошији од 24 одсто колико би добио Емануел Макрон и 18 одсто колико се предвиђа да би могла да освоји Марин Ле Пен, другим речима за други круг би се квалификовали Макрон и Ле Пенова.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести