Немачка усвојила мере о заштити климе

БЕРЛИН: Немачка влада усвојила је данас мере о заштити климе с циљем драстичног смањења емисије гасова с ефектом стаклене баште.
berlin
Фото: pixabay.com

Тиме се, како оцењује Ројтерс, остало при реализацији планова немачке канцеларке Ангеле Меркел о овогодишњем доношењу пакета мера за заштиту климе.

Немачка министарка за заштиту животне средине Свења Шулце је на Твитеру објавила одлуку о усвајању мера, које ће бити унете у Закон о заштити климе.

Коначно постоје обавезујућа правила за заштиту климе - и то је добра ствар. Борилла сам се дуго за то и срећна сам што је данас одобрено, написала је Шулце на Твитеру.

Док су Меркелова и њени министри били на седници владе, на стотине активиста за заштиту климе и чланова групе Екстинкшен ребелион (Побуна против изумирања) блокирали су мост у близини, трећег дана глобалних протеста осмишљених с циљем да притисну владе на драстичније акције у борби против глобалног загревања.

Научници из Уједињених нација су у прошломесечном извештају упозорили да ће се свет, ако не смањи емисију гасова са ефектом стаклене баште, суочити са нестанком градова због пораста нивоа мора, пресушивањем река и уништавања живота у мору.

Меркел, која се суочила са критиком да су њене мере неамбициозне, обећала је ове недеље да ће климатски пакет садржати механизам за надзор поштовања ограничења емисија за поједине секторе.

Циљ ових мера - процењених на 54 милијарде евра - је да се до 2030. године немачка емисија гасова са ефектом стаклене баште смањи на 55 одсто нивоа из 1990. године.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести