Немачка легализовала истополне бракове, Меркел гласала против

БЕРЛИН: Немачки парламент усвојио је данас закон о легализацији истополних бракова, јавља Ројтерс.
angela merkel, tanjug ap michael sohn
Фото: Tanjug/AP, Michael Sohn

У Доњем дому немачког парламента 393 посланика изјаснило се за легализацију истополних бракова, 226 било је против, а четворо се уздржало од гласања.Горњи дом се већ раније изјаснио за легализацију истополних бракова.

Немачка канцеларка Ангела Меркел гласала је против легализације, иако је претходних дана дала неколико изјава које су се тумачиле као промена става уочи избора заказаних за септембар, пренео је Дојче веле.

Сва три потенцијална коалициона партнера за састављање немачке владе са Хришћанском демократском унијом Ангеле Меркел - Социјалдемократе (СПД), Зелени и Либерали - изјавили су да су истополни бракови услов који мора да се испуни да би ушли у потенцијалне будуће коалиције, навео је немачки државни радио.

Немачка се усвајањем овог закона придружила групи од 14 европских земаља које су признале истополне бракове. "За мене брак је према основном праву - брак између мушкарца и жене и зато нисам гласала за овај закон данас", изјавила је Меркелова, пренео је Ројтерс

"Надам се да данашње гласање не промовише само поштовање разлицитих мишљења, већ и да ће донети већу друштвену кохезију и мир", додала је немачка канцеларка.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести