Немачка дозволила наставак Северног тока, упркос санкцијама

Секретаријат за пловидбу и хидрогеографију Немачке одобрио је захтев компаније „Норд стрим 2“ за постављање гасовода у немачким водама у зимском периоду, јавља Спутњик.
s
Фото: Youtube Printscreen

„Федерална служба за бродоградњу и хидроградњу Немачке одобрила је изградњу цевовода ради завршетка ’Северног тока 2‘ на делу од 16,5 километара у зимским месецима“, наводи се у документу.

У ресору су нагласили да је захтев упутила компанија Норд стрим 2“ још 23. септембра. Министарство финансија САД саопштило је 21. децембра да уводи санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“. САД су затражиле од компанија које граде цевоводе да под хитно прекину тај посао. Компанија „Олсиз“, која се бави постављањем гасовода, већ је  обуставила рад.

Међутим, немачки концерн „Унипер“, партнер „Гаспрома“ у пројекту изградње „Северног тока 2“, изразио је увереност да ће се наћи начин да гасовод ускоро заврши.

„То би било важно за Европу, јер ће цевовод ојачати безбедност испорука гаса и конкуренцију нашим тржиштима на добробит потрошача“, рекао је портпарол компаније Георг Оперман.

EUR/RSD 117.5518
Најновије вести