НАТО: Руске агресивне акције претња НАТО безбедности

ЛОНДОН: Челници НАТО оценили су да руске агресивне акције представљају претњу евроатлантској безбедности, као што и све већи утицај Кине представља изазов за савез.
nato
Фото: Tanjug (nato. int, ilustracija)

У саопштењу издатом након кратког самита недалеко од Лондона, 29 лидера је поново потврдило трајну трансатлантску везу између Европе и Северне Америке и споразум о узајамној одбрани у којем се напад на једну чланицу сматра нападом на све, пренео је Ројтерс.

Они су, такође, позвали генералног секретара НАТО да започне процес размишљања о будућности савеза.

НАТО лидери саопштили су да су се сложили да установе Одбор експерата који би анализирао доношење одлука, а након што је француски председник Емануел Макрон изјавио да је НАТО алијанса доживела "мождану смрт".

Након самита који се одржао недалеко од Лондона, Немачка и Француска су се сложиле да се реши то питање након што се Макрон пожалио на одлуку председника Доналда Трампа да повуче трупе са севера Сирије, што је Турска схватила као позив на инвазију.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је Турска блокирала алијансин план јачања одбране балтичких држава и Пољске против Русије.

Он је то рекао на конференцији за новинаре одржаној након самита који се данас одржава у Вотфорду, недалеко од Лондона, и додао да лидери земаља чланица НАТО нису разговарали о војсци сиријских Курда, које Турска сматра терористичком организацијом.

Уочи самита у Лондону, званична Анкара је одбила да прихвати план НАТО за балтичке земље и Пољску док не добије већу подршку за своју борбу против сирисјих Курда.

Столтенберг је додао и да се НАТО залаже за дијалог и бољи однос с Русијом, као и да је убеђен да би Кина требало да буде део будућих преговора о ограничењу или смањењу наоружања.

Држимо се заједно, један за све и сви за једног. Наша посвећеност члану 5. колективне одбрамбене клаузуле је челична, рекао је први човек НАТО.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да Европска одбрана није алтернатива НАТО алијанси, већ стуб у савезу.

Он је то рекао након НАТО самита који је завршен данас у Ватфорду недалеко од Лондона, преноси Ројтерс.

Макрон је додао и да жели јасан одговор од афричких лидера о томе да ли још желе присуство француске војске у Сахелу, области између Сахаре и Судана.

EUR/RSD 117.5631
Најновије вести