На економију Немачке позитивно утицао увоз радника с Балкана

НИРНБЕРГ: Увоз радне снаге из земаља западног Балкана имао је позитиван утицај на тржиште рада у Немачкој, показују резултати истраживања који је спровео Институт за истраживање тржишта рада у Нирнбергу.
1
Фото: Tanjug
"Тачно 54 посто запослених у склопу правила о запошљавању особа са западног Балкана квалификовани су радници, висококвалификованих је четири посто, а 42 посто су помоћни радници", произлази из извештаја објављеног данас, преноси Клиx.ба.
 
Нова регулатива о запошљавању радника са западног Балкана уведена је почетком 2016. пошто су земље овог региона уврштене на листу тзв. сигурних земаља, што је практично искључило могућност стицања азила за грађане ових земаља у Немачкој.
 
Критичари су тврдили да је ово довело до тога да у Немачку долазе искључиво неквалификовани радници у нижем платном сектору, као и старији радници, а говорило се да ће они због кратког радног века до пензије и ниских давања у социјалне фондове након одласка у пензију пасти на терет немачког система.
 
Ипак, ИАБ студија је показала и да у Немачку преко Правила о западном Балкану долазе углавном млађи радници. У 2016. и 2017. години 73 одсто радника је било млађе од 40 година, а 86 посто су били мушкарци. Највећи постотак, њих 44 посто, запослено је у грађевини, а 13 посто у гастрономији.
 
"Интеграција у тржиште рада особа које су у Немачку стигле преко овог правила је, узимајући у обзир стабилност радног места и зараду у поређењу с осталим усељеничким групама и домаћим становништвом, протекла успешно", закључак је студије.
EUR/RSD 117.5896
Најновије вести