Мишел: Донете важне одлуке, ЕУ на добром путу

БРИСЕЛ: Председник Европског савета Шарл Мишел оцењује да је маратонски самит лидера ЕУ, који је у Бриселу неприкидно трајао 20 сати, донео велике кораке за ЕУ у многим областима.
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel  Foto: europa.eu
Фото: Председник Европског савета Шарл Мишел Фото: europa.eu

”Ово је био важан састанак на крају неуобичајне године у којој се све променило. Овај Европски савет је био прилика да покажемо да можемо да радимо заједно на миран и самоуверен начин и осигурамо да се ЕУ врати на добар пут”, каже Мишел.

Шарл Мишел је захвалио канцеларки Немачке као председавајуче чланице Савета ЕУ, Ангели Меркел, на раду и ”засуканим рукавима”, што је, према његовим речима, омогучило да се дође до имплементације вишегодишњег заједничког финансијског оквира који треба да помогне ЕУ да превазиђе последице кризе изаване пандемијом Ковид-19.

"Као ЕУ сада имамо буџет и фонд за оправак како бисмо спровели зелену и дигиталну транзицију, подржали предузећа и грађане на које је Ковид-19 утицао као велики шок”, каже Мишел.

Када је реч о борби против корона вируса, председник Европског савета каже да је следећи корак да се обезбеди ”равномерна дистрибуција вакцина широм Европе и целог света”, како би свима била једнако доступна.

Шарл Мишел оцењује да је највечи део маратнског самита био посвећен преговорима о клими и да ”није било лако”.

”Смањење емисије шетених гасова за 55 процената до 2030. гдодине је кредибилан циљ који ЕУ даје водећу улогу у свету у заштити климе”, каже Мишел.

Он је позвао и друге земље света да поделе оваквакву амбицију.

Када су у питању односи ЕУ и САД, Шарл Мишел каже да је циљ да се развије свеобухватно ”амбициозно савезништво” са ”пријатељском земљом која дели исте принципре и вредности”.

Са друге старне, односе са Турском председник Европског савета оцењује као "компликовано питање", где се бране европски геополитички интереси.

”Имали смо две опције, проценили смо ситуацију и видите који су закључци”, каже Мишел поводом најаве нових ЕУ санкција против Анкаре.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести