Минск: Настављени протести,полиција привела 20 демонстраната

МИНСК: Полиција у Белорусији привела је око 20 демонстраната, који су се поново данас окупили на тргу у центру Минска, преноси Ројтерс позивајући се на наводе неименованог очевица.
minsk protesti
Фото: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Протести незапамћени у Белорусији по величини и трајању, почели су после председничких избора 9. августа, на којима је председник Александар Лукашенко освојио шести мандат, а за које опозиција сматра да су били нерегуларни и тражи да председник поднесе оставку после 26 година на власти.

Саслушана нобеловска: Русија да помогне да Лукашенко преговара

Прослављена белоруска књижевница и добитница Нобелове награде за књижевност 2015. године Светлана Алексијевич позвала је данас Русију да помогне да се председник Александар Лукашенко убеди да седне за преговарачки сто.

Она је то рекла након што је стигла на испитивање у кривичном случају у оквиру којег се опозиционо тело оптужује за нелегалан покушај преузимања власти, преноси Ројтерс.

"Сада Лукашенко разговара само са Путином. Треба нам да разговара са народом", рекла је Алексијевич новинарима испред Истражног комитета, где је дошла на саслушање.

Она је додала да је потребно да свет помогне, а можда и Русија.

"Можда свет може да нам помогне, тако да Лукашенко преговара са неким", поручила је Алексијевич.

Она је додала да се на саслушању позвала на право да не сведочи против себе.

Алексијевич тврди да нема основа за покретање истраге.

"Што се више држимо заједно, бићемо јачи, и имаћемо већу шансу да натерамо власти да разговарају са нама", навела је она.

Алексијевич је једна од неколико десетина јавних личности које су прошле недеље формирале Координациони савет, с циљем да се преговара о мирној транзицији власти након избора, за које опозиција тврди да су намештени.

Лукашенко је фомирање тог тела назвао покушајем нелегалног преузимања власти.

У уторак су ухапшена још два лидера тог савета.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести