Метер: Боље МИГ-29 у руци него Ф-16 на грани

ЗАГРЕБ: Хрватски геополитичар и уредник сајта "Геополитика.њуз" Зоран Метер написао је после посете руског председника Владимира Путина Србији чланак под називом "Боље ''МИГ-29" у руци, него ''Ф-16 барак'' на грани". 
f16
Фото: Pixabay/F16

Тиме је алудирао на чињеницу да је Србија добила обећане руске "мигове", док је Хрватска остала без авиона, наводи Блиц. 

"Најпре мало симболике – Путинов председнички авион у српском су ваздушном простору дочекала и на београдски аеродром пропратила два Мига-29 српског ратног ваздухопловства, које им је не тако давно Русија испоручила у склопу међусобне војно-техничке сарадње", пише Метер. Како истиче, Срби, можда и с правом, ових дана могу слободно у шали да говоре: ''боље Миг-29 у руци него Ф-16 Барак на грани''.

"Русија је спремна да повећа испоруке гаса Србији и разматра могућност продужења гасовода "Турски ток" у ту земљу. Москва, такође, разматра могућност преласка у наплату националним валутама при својим инвестицијама у Србију уместо долара, а две земље потписују споразуме о индустријској, високотехнолошкој, образовној и културној сарадњи", даље пише Метер.

Како се истиче у анализи, трговинска размена Русије и Србије у 2017. години износила је две милијарде долара или 23,1 одсто више него годину раније, а у периоду јануар-новембар 2018. износи 1,9 милијарди долара, што је раст за 2,1 одсто више у односу на исти период лани.

Русија, осим енергената, извози у Србију минералне руде, хемијске производе, а из Србије увози прехрамбене и пољопривредне производе, текстил и обућу, додао је Метер. 

Он сматра да ће се економска размена још више повећати након успостављања зоне слободне трговине између Србије и Евроазијског економског савеза, за коју се Москва нада да ће бити потписана током ове године.

Такође, он истиче да је сарадња у сфери енергетике једна је од кључних у руско-српским односима.

Како је истакао, Путин је у четвртак у Београду поручио да је Русија спремна да уложи 1,4 милијарде долара за спајање Србије са другим краком гасовода "Турски ток" и његову даљу изградњу ка осталим европским земљама.

Све то, сматра Метер, говори о озбиљној намери Русије да улаже у Србију као свог савезника, док Хрватска има проблема са обичном куповином борбених авиона од својих западних пријатеља.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести