Меркел: Не подразумева се више да САД штити ЕУ

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас у Минхену да је неопходно јединство Европе сада када се свет потпуно изнова организује.
merkel, tanjug ap
Фото: Mićael Kappeler/Pool photo via AP

Меркелова, која је као прва немачка канцеларка присуствовала седници владе покрајине Баварске, на конференцији за штампу, истакла је да Европа значи "безбедност“ за Немачку.

Нагласила је да је веома битно све што се тренутно, током председавања Немачке ЕУ, дешава у Бриселу.

"Свет се тренутно изнова организује. То да САД штите ЕУ није више нешто што се подразумева. Због тога је јединство у Европи битније него икада“, поручила је Меркелова.

Иначе, уочи данашњег боравка Меркелове у Баварској медији су спекулисали да би то могао бити знак да подржава могућу кандидатуру премијера Баварске Маркуса Седера за будућег немачког канцелара.

Седер је шеф баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), сестринске конзервативне Хришћанско-домократске уније (ЦДУ) Ангеле Меркел.

Меркелова је, упитана да ли подржава Седера за будућег канцелара, подсетила да је раније најавила да се неће кандидовати за шефа владе на идућим изборима и да жели да се држи по страни по питању ко ће бити њен наследник.

„Због тога не желим да коментаришем то питање“, рекла је она.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести