Меркел: Амерички војници у Немачкој интерес Берлина

Канцеларка Немачке Ангела Меркел изјавила је да постоје „добри разлози“ и „добра места“ за распоређивање америчких војника у земљи, преноси Спутњик.
Nemačka kancelarka Angela Merkel  Foto: AP Photo/Kerstin Joensson
Фото: AP Photo/Kerstin Joensson

Меркелова је подсетила да је о распоређивању снага у Берлину и Вашингтону било договорено за време председника Барака Обаме и да договор треба да се поштује.

Она сматра да је боравак америчких војника у Немачкој у интересу Берлина, због чега су власти повећале расходе на одбрану до 2024. године до 1,5 одсто.

„У Немачкој постоје добра места за распоређивање, између осталог и америчких војника. У њих (та места) је много инвестирано. Постоје добри разлози за распоређивање (америчких војника) у Немачкој и ми треба да предузмемо напоре да Бундесвер буде још ефикаснији“, рекла је Меркелова, коментаришући претњу америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела да ће преместити војску из Немачке у Пољску. 

Раније је Гренел изразио негодовање због одбијања Берлина да повећа расходе за одбрану до 2 одсто, које тражи Вашингтон.

Он је нагласио да док амерички порески обвезници плаћају распоређивање својих војника у Немачкој, „Немци троше свој вишак на унутрашње програме“, због чега је запретио да ће преместити војне безе у Пољску.

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести