Менцингер: Три пореска сценарија за ЕУ по узору на СФРЈ

ЗАГРЕБ: Европска унија и еврозона сада се налазе пред сличним дилемама као и бивша Југославија почетком 90-их година, бар када је реч о даљем уједначавању пореских система држава чланица, сматра један од најпознатијих словенских економиста, академик Јоже Менцингер.
eu
Фото: Tanjug

"Хоће ли ЕУ постати финансијска унија? Ја ту видим три могућа сценарија, по узору на оне из бивше Југославије", рекао је Менцингер на конфренцији о порезима која је данас одржана у Загребу, преноси Јутарњи лист.

Први "конфедерални" модел, како је навео, подразумева потпуну фискалну децентрализацију, у којој фискална политика остаје у надлежности држава чланица.

Други модел значи склапање фискалног пакта, што је и тренутна ситуација, у којој чланице само мали део својих прихода препуштају заједничкој ЕУ благајни.

Трећи модел је фискална унија, у којој би чланице добар део својих фискалних прихода препустиле заједничком буџету Уније, што би, у суштини, био "федерални" модел, какав је постојао у бившој СФРЈ.

Анализе које је Менцингер радио за зону евра и ЕУ показују да би такав, "југословенски" модел, значио да би се богатије чланице одрекле великих прихода које убиру у корист заједничког буџета, а тај би се новац потом пребацивао и у слабије развијене чланице.

Поједностављено речено, богатије чланице ЕУ би тиме, бар на први поглед, биле на губитку, а сиромашније на добитку.

Међутим, богатијима би се то вратило кроз повећање стандарда у слабије развијеним чланицама, па би на крају и оне биле у плусу.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести