Мађарска: Ухапшен Немац, водио илегални сајт за продају оружја

БУДИМПЕШТА/БЕРЛИН: У мађарској престоници Будимпешти јутрос је ухапшен Немац у вези с истрагом о илегалној онлајн продаји оружја намењеног људима који се плаше миграната, објавила је канцеларија немачког Државног тужилаштва у Берлину, преноси АП.
budimpesta
Фото: pixabay.com

Наводи се да су тужиоци саопштили да је ухапшени 34-годишњак идентификован само као Марио Р. и додали да је полиција претражила два објекта у Будимпешти и запленила доказе, укључујући уређаје за компјутерско складиштење података.

АП преноси и да су немачки медији објавили да се ради о Марију Реншу, ултрадесничарском активисти из града Ерфурта на истоку Немачке, који је осумњичен да је управљао сајтом "Мигрантенсћрецк" (Страх од миграната) путем којег је продао стотине пиштоља и пушака са гуменим мецима. Наводи се да је реч о оружју које са мале раздаљине може да убије човека.

Тужиоци у Берлину су саопштили и да је осумњичени ватрено ружје, за чију је продају морао да има посебну дозволу, у најмање 193 случаја продао купцима који живе у Немачкој.Наводи се да је Ренш био под истрагом власти барем од 2016, када је неименовани бивши немачки посланик поднео кривичну пријаву против њега под оптужбом да води друге сајтове са расистичким и антисемитским садржајем.

Тужиоци су навели да траже изручење ухапшеног Немачкој.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести