Ловци на вирусе у кинеским пећинама спречавају нове пандемије

ВАШИНГТОН: Група научника истражује пећине у југозападној кинеској провинцији Јунан, како би међу популацијом слепих мишева пронашли нове вирусе, посебно оне из породице короне и спречили нове велике пандемије.
pecina, tanjug ap
Фото: Courtesy of Elon Musk via AP
Питер Дажак, који је ловац на вирусе већ 10 година, каже да је до сада у више од 20 земаља идентификовано око 500 нових корона вируса, на основу 15.000 узорака узетих са слепих мишева, а да је онај узет 2013. из једне пећине у Кини могући предак ковида-19.
 
Дажак, који је председник ЕкоХеалтх Алианце, америчке невладине организације специјализоване за откривање нових вируса и превенцију пандемија, додаје да се открића преносе у отворену библиотеку свих познатих вируса који нападају животиње, преноси ЦНН.
 
На основу тих информација, како наводи, научници могу да предвиде за које је сојеве највероватније да ће прећи на људе и на да тај начин припреме свет на нове пандемије као што је актуелна панедмија ковида-19.
 
Циљ истраживања је да се нови вируси који нападају животиње, укључујући корона вирусе, идентификују пре него што пређу на човека.
 
Дажек процењује да слепи мишеви носе до 15.000 коронавируса, од којих је до сада познато само неколико стотина.
EUR/RSD 117.1990
Најновије вести