Линта: Безумно да Двор на Уни буде одлагалиште нуклеарног отпада

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је данас као апсолутно неприхватљиву и безумну одлуку Хрватске да на подручју српске општине Двор на Банији сагради одлагалиште за радиоактивни и нуклеарни отпад.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

"Очигледно је да је одабрана једна од најсиромашнијих општина у Хрватској која је насељена већински Србима, с циљем да им се пошаље јасна порука да нису добродошли, јер се сматрају непријатељима хрватске државе и да им је због тога најбоље да се иселе у Србију или у треће земље", навео је Линта у изјави за јавност.

Такође, истиче он, локација на Трговској гори није прихватљива за одлагалиште радиоактивног и нуклераног отпада и зато јер се налази близу реке Уне и границе са БиХ.

"У случају реализације наведеног пројекта било би угрожено близу 300.000 становника у 13 општина у сливу реке Уне на подручју БиХ због негативних последица по квалитет живота и здравље грађана. Важно је нагласити да Хрватска одабиром локације и општини Двор крши бројне европске прописе и међународне конвенције у заштити животне средине и прекограничној сарадњи", оценио је он.

Према његовим речима, набруталније су лажи и врхунско лицемерје изјаве представника хрватске власти и надлежних институција како изградња одлагалишта радиоактивног и нуклеерног отпада на месту бившег војног складишта Черкезовац на Трговској гори тобоже неће угрозити животе великог броја људи, економски развој и животну средину с обе стране Уне.

"Ако је тачно да је све безбедно и безопасно, због чега хрватска власт није донела одлука да одлагалиште гради у Загребу или на подручју Загорја и Међимурја, а не на подручју српске општине Двор и у близини границе са БиХ", упитао је Линта.

Добро је познато, истиче он, да се људи који живе у сливу реке Уне у великој мјери баве пољопривредом и производњом здраве хране.

"Јасно је да у случају одлагања радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори грађани не би могли да продају своје пољопривредне и друге производе, јер нико не би хтио да их купи због опасности да имају повећану дозу радиоактивности", закључио је Линта.

Хрватски Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада Нуклеарне електране Кршко (НЕК), 31. марта добио је од Министарства заштите околине и енергетике на употребу простор бившег војног складишта Черкезовац у Општини Двор, гђе планира да формира Центар за збрињавање радиоактивног отпада.

Фонд је тада саопштио да ће се током пројекта континуирано сарађивати с локалном и општом јавношћу и са прекограницним дионицима и, ако се потврди да локација неће имати штетан утицај на околину, уследиће поступак добијања локацијске и градевинске дозволе.

Локација је, пренео је тада информацију Хине загребачки Јутарњи лист, одобрена и поред низа контроверзи око утицаја на околину, протеста локалног становништва и упозорења министра споље трговине БиХ Сташе Кошарца, који тврди да би градња одлагалишта радиоактивног отпада на пограничном подручју две земаља могла да угрозити 250.000 људи из слива реке Уне.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести