Либански медији: Трамп спрема мировни план за Блиски исток

БЕЈРУТ: Амерички председник Доналд Трамп има блискоисточни мировни план којим би се постигао споразум Израела, Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) на Западној обали и екстремистичке исламске организације Хамас који влада појасом Газе, објављују либански медији.
Donald Tramp Foto: AP Photo/Evan Vucci
Фото: AP Photo/Evan Vucci

Наводећи да су имали увид у тај документ америчке администрације, телевизијска станица Ал Мајадин блиска Хезболаху, наводи детаље који су у потпуној супротности не само са штурим информацијама које су објављене о том документу, већ и са ставовима САД и Израела, што доводи у сумњу кредибилност тих извештаја.

Либански медији, наиме, преносе да ће Вашингтон престати да економски подржава Израел уколико одбаци тај наводни споразум којим се планира оснивање палестинске државе у Гази и на деловима Западне обале, која би се звала "Нова Палестина".

Како преноси Тајмс оф Израел, и палестинској страни ће бити ускраћена помоћ, ако Хамас и Исламски џихад одбаце план, а ПЛО га прихвати, чиме ће се направити разлика измеду руководства у Рамали и терористичких организација.

Планом се предвида да Саудијска Арабија преузме заштиту светилишта Храмска гора у Јерусалиму које је тренутно под јорданском и палестинском заштитом, а чувају га полицијске снаге Израела.

Како се наводи, Израел би задржао суверенитет над тим светилиштем.

Тај извештај о наводном плану пренели су медији на хебрејском језику, иако нема званичне потврде Вашингтона да је тачан, а и прилично се, како се наводи, разликује од изјава Трамповог саветника Џареда Кушнера да се планом не предвиђа палестинска државност.

Подсећа се и да је и раније објављиван наводни садржај тог плана, али је администрација у Вашингтону рутински одбацивала такве извештаје као неосноване, најављујући да ће детаље представити када дође време.

Према том плану, како се наводи, САД ће формирати "Нову Палестину" на Западној обали и Гази, а палестинске територије ће бити повезане ауто-путем и имаће водовод испод тог пута.

Планира се "тренутна и потпуна демилитаризација палестинских снага, укључујући Хамас", и палестинска држава неће имати војску.

Како се наводи, Израел и Палестинци ће потписати споразум по којем ће израелска војска бранити палестински народ од спољних претњи, али и да они делом сносе трошкове одбране.

Такође, уколико дође до сукоба Израела и екстремистичких организација у Гази, САД ће помоћи Израелу да уништи лидере екстремиста.

Либанска ТВ станица је објавила да ће Израел анектирати јеврејска насеља, укључујући она изолована, на окупираној Западној обали и да ће долина Јордана остати под контролом Израела.

 

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести