Лавров: САД отворено позивају на интервенцију у Венецуели

МОСКВА: Белешка америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона о слању војника у Колумбију заиста тера на размишљање, поготово када се узму у обзир изјаве из Вашингтона о могућој војној интервенцији у Венецуели, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Venecuela, Foto: AP Photo/Wil Riera
Фото: AP Photo/Wil Riera

Џон Болтон је био довољно несмотрен да открије своју бележницу појединим новинарима са камерама и апаратима. На њој пише пише да ће 5.000 војника бити послато у Колумбију. То заиста тера на размишљање поготово због отворених позива за директну интервенцију у Венецуели из суседних земаља...који се могу чути из САД и више других земаља, рекао је Лавров, преноси Тасс.

У бележници коју је Болтон држао у руци током конференције за штампу посвећеној Венецуели, стајала је и реченица „5.000 војника у Колумбију“, али је он није изговорио.

Болтон је бележницу држао тако да се та реченица видела док је у понедељак у Белој кући саопштавао да САД уводе санкције венецуеланској нафтној компанији у државном власништву, преноси АП.

Током те прес конференције нису поменути никакви планови у вези с трупама у Колумбији, која се граничи с Венецуелом.


Колвил: У Венецуели убијено 40 особа, ухапшено 23.696

ЖЕНЕВА: Верује се да је 40 особа убијено у недавном насиљу у Венецуели, од којих су 26 убиле провладине снаге, пет особа погинуло је у рацијама на куће, а 11 током пљачки, изјавио је данас портпарол УН за људска права Руперт Колвил.

Према његовим речима, између 21. и 26. јануара ухапшено је више од 850 ошоба, укључујући 77 деце, од којих су нека имала 12 година, пренео је Ројтерс.

У јануару широм земље ухапшено је 23.696 особа, што је највећи број ухапшених у Венецуели у последњих 20 година.

Колвил је рекао да је само у једном дану, у прошлу среду, ухапшено 696 особа, пренео је АП.

Он је новинарима у Женеви рекао да званичници истражују пријаве злостављања ухапшених.


Ипак, фоторепортер Асошијетед преса и представници других присутних медија фотографисали су поменуту реченицу, која се могла видети међу Болтоновим белешкама.

Пентагон није објавио никакве планове о слању снага САД у Колумбију.

Министри одбране и спољних послова Колумбије демантовали су ове наводе.

Венецуела се нашла у новој политичкој кризи откада се Хуан Гуаидо, лидер опозиције у тој држави, прогласио за техничког председника у среду.

Председник Венецуеле Николас Мадуро поручио је, након што је више европских и латиноамеричких земаља подржало Гуаида, да је ово покушај државног удара у режији САД.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести