Лавров: Русија ће одговорити на америчке санкције

МОСКВА: Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да ће гасоводи Северни ток 2 и Турски ток бити покренути упркос америчким санкцијама и додао да Русија планира да на санкције одговори новим мерама.
Lavrov i Putin Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Фото: Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP

Одговорићемо на санкције тако да не наудимо себи, али ћемо дефинитивно одговорити и сигурно ћемо то узети у обзир када будемо градили наше односе, рекао је Лавров у интервјуу за руску телевизију Први канал.

Он је напоменуо да није веровао да би амерички политичари отишли тако далеко у доношењу таквих одлука и да му је тешко да разуме ситуацију с обзиром на то да познаје већину америчких конгресмена и сенатора који су изгласали санкције, а који су већином демократе.

Лавров је изјавио да је Русија спремна да укључи своју тешку ракету "сармат" и хиперсоничну ракету "авангард" у нови стратешки споразум о смањењу наоружања СТАРТ, ако он буде продужен, преноси Тасс.

Он је додао да је Русија спремна да прикаже ракету "сармат" Сједињеним Америчким Државама.

Лавров је истакао да Москва и Пекинг немају планове да створе војни савез и подсетио да је руски председник Владимир Путин то више пута поновио.

Лавров је, међутим, напоменуо да су Русија и Кина савезници у области политике и одбране међународног права и полицентричних међународних односа.

Он је нагласио да Кина користи економску моћ на међународној сцени поштујући утврђена правила, а не покушавајући да понизи било кога ултиматумима.

Очеви тренутне глобализације вероватно су увређени јер су надиграни правилима која су сами установили. Али, то је живот, конкуренција слободно тржиште, правила донета у Бретно Вудсу која још постоје, закључио је Лавров.

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести