Лавров: Крај споразума с Ираном био би лош пример за Северну Кореју

ЊУЈОРК: Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да ће, уколико пропадне нуклеарни споразум са Ираном, Северна Кореја тешко желети да се сагласи са међународном заједницом у вези са својим програмом нуклеарног наоружања.
sergej lavrov EPA YURI KOCHETKOV.jpg
Фото: EPA (YURI KOCHETKOV)

"Ако се споразум са Ираном раскине, зашто би Северна Кореја пристала да одустане од свог нуклеарног програма у замену за ублажавање санкција", рекао је Лавров на конференцији за новинаре на маргинама заседања Генералне скупштине УН, преноси Ројтерс.

Лавров је одбацио идеју о поновним преговорима о нуклеарном споразуму са Ираном, нагласивши да се забринутост САД у погледу понашања Техерана може решити изван тог споразума, наводи АФП.Шеф руске дипломатије рекао је и да је недопустиво неделовање у погледу нуклеарних и ракетних програма Северне Кореје, али и ратовање на Корејском полуострву.

"Недопустиво је мирно посматрати опасне подухвате Северне Кореје, али је једнако недопустиво и ратовати на Корејском полуострву", рекао је Лавров на конференцији за новинаре после састанака на високом нивоу у оквиру заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, преноси Тасс.

Лавров се, одговарајући на питања новинара, осврнуо и на односе САД и Русије, упозоривши да недостатак координације између две стране због, како је навео, "антируске хистерије" омета решавање глобалних проблема.Према његовим речима, нико није изнео ни један једини доказ у прилог оптужбама за мешање Русије у америчке председничке изборе.

Такође је рекао да руско-амерички односи трпе, не због сукоба, већ због наслеђа администрације бившег председника САД Барака Обаме.Лавров је указао и на потребу за координисаном акцијом руске и америчке војске како би се задао коначан ударац терористима у Сирији.

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести