Лајен: Западни Балкан је део Европе, а не станица на "Путу свиле"

БРИСЕЛ: Поврење је основа сваког јаког партнерства, а Европа ће увек бити спремна да изгради јака партнерства са најближим суседима, почев од Западног Балкана, каже председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
fon der lajen, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

Урсула фон дер Лајен је у свом првом говору о "Стању ЕУ" нагласила важност односа и позвезаност ЕУ и Западног Балкана.

"Будућност целог региона лежи у ЕУ. Ми деломо исту историју, исту судбину", поручила је фон дер Лајен.

Она је истакла да је Западни Балкан део Европе, а не станица на "Путу свиле".

У свом говору пред Европским парламентом оценила је да је историјска одлука ЕУ да се отворе приступни преговори са још две земље из региона.

Фон дер Лајен најављује да ће Комисија ускоро представити и економски пакет за опоравак Западног Балкана, који ће се фокусирати на регионалне инвестиционе иницијативе.

До краја месеца први извештај о владавини права у ЕУ

Урсула фон дер Лајен каже да ће Комсија до краја месеца усвојити први годишњи извешатај о владавини права који ће покрити ситуацију у свих 27 земаља чланица.

"Кршења владавине права неће бити толерисана", поручила је фон дер Лајен.

Председница Евроспке комисије је у говору о "Стању ЕУ" нагласила да Европска комисија придаје највишу важност владавини права, а да ће овај нови годишњи извешатај бити ”почетна тачака која би осигурала да нема назадовања у овој области.”

"Морамо да осигурамо да новац из нашег буџета и пакета за оборавак буде заштићен од било које врсте преваре, корупције или конфликта интереса. О томе се не сме преговарати", закључила је фон дер Лајен.

Пандемија није готова, опоравак шанса за бољу будућност

Урсула фон дер Лајен у говору о "Стању ЕУ" поручила да пандемија КОВИД19 "још није готова", а да се опоравак ЕУ налази тек у почетним фазама.

"Пандемија је показала крхкост планете и променила начин наше комуникације и понашања. Ово је тренутак да Европа поведе путем од фрагилности ка новој виталности", каже фон дер Лајен.

Председница Европске комисије је у свом првом говору о ”Стању ЕУ” пред Европским парламентом у Бриселу нагласила да је ЕУ одлучила да у наредном перидоу не ради само на опоравку од пандемије већ на изградњи боље будућности.

Фокус Уније у наредних годину дана, према њеним речима, биће на солидарност у заштити живота, обнови економије и јачању стабилности.

"Након економског пада од 12 процената из другог кватала ове године, следи нам покретање економије. Неигурност и даље траје и зато ово није време за повлаћење подршке", каже фон дер Лајен.

Она је нагласила важност финасијске подршке коју ЕУ издваја за заштиту радника и радних места како би се избегла масловна незапосленост као једна од последица пандемије.

”Да би заштитили раднике и компанија од социјалних шокова Европска комисија заложила за минималну плату која би требало да се договори међу земљам чланицама”, најавила је фон дер Лајен.

Она је нагласила да нема боље начин за одржавање стабилности у Европи од јачање економске и монетарне унију.

Истовремено, председнциа Комисије подсећа и на важност борбе против климатских промена и дигитализацију, укључујући развој 5Г и 6Г мреже, за будућност ЕУ.

”Морамо да променимо начин на који поступамо према приорди, како трошимо и производимо храну, енергетику”, упозорила је фон дер Лајен.

Када је реч о спољној политици ЕУ, фон дер Лајен је позвала на мултилатерализам и сарадњу у свету како у облсти здравстве, тако и трговине и безбедности.

"Лидерство ЕУ не значи ''ЕУ на првом месту'', већ да је ЕУ та која се прва одазове када је потребна помоћ", нагласила је председница Комисије.

Она је позвала на бржу рекацију ЕУ када је реч о глобалним питањима и позвала на промену галасња у ЕУ која би, када је реч о људским правима и санкцијама, требало да се изјашањава квалификованом већином уместо досадашњег ситема консензуса.

Током свог говора о Стању ЕУ Урсула фон дер Лајен је позвала и на ”ревитализацију” партнерстава са САД и Веиком Британијом, али и упозорила на изазове односа са Кином, Русијом и Турском.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести