Лагард: Ревизија политике ЕЦБ обухватиће и климатске промене

ФРАНКФУРТ: Нова председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард замолила је посланике у Европском парламенту да јој дају времена да "савлада градиво" на новој функцији и да преобликује монетарну политику банке, што ће вероватно захтевати подуже анализирање.
lagard
Фото: Tanjug (AP Photo/Olivier Matthys)

Лагард је, у обраћању европским посланицима у понедељак, обећала свеобухватну евалуацију ЕЦБ-овог рада, почев од начина на који банка дефинише своју циљану инфлацију до тога да ли у своје одговорности укључује и борбу против климатских промена, преноси Ројтерс.

Заиста се трудим да научим немачки језик, али такође покушавам да научим језик централне банке, рекла је Лагард, бивша шефица Међународног монетарног фонда, политичарка и правница, у редовном обраћању пред Одбором Европског парламента за економска и монетарна питања.

Дакле, будите толерантни са мном, покажите мало стрпљења, немојте ме претерано тумачити, ако смем тако да кажем, додала је она.

У фокусу ревизије политике ЕЦБ-а биће, како је навела, утврђивање да ли је циљ банке о одржавању инфлације близу, али незнатно испод два одсто, још увек валидан, с обзиром на промене у глобалној економији.

Лагард је рекла да ће током ревизије бити размотрено да ли би тај циљ требало да буде симетричан, што значи да служи једнако у борби против ниске и високе инфлације, а не само у случају ове последње, да ли ЕЦБ треба да има "одрешене руке" за постизање тог циља или да ли треба да постоји неки коридор толеранције, односно одступања од тог циља.

Ревизија стратегије ће се заснивати на два принципа - на темељној анализи и отвореном уму", истакла је она, додајући да ће "то захтевати време за сагледавање ствари и широке консултације".

Поручила је такође да би, иако је инфлација примарни циљ банке, борба против климатских промена требало да буде централни део монетарне политике.

Лагард сматра да економске анализе ЕЦБ-а треба да обухвате и утицај климатских промена, те да надзорни орган банке треба да захтева од зајмодаваца транспарентност у обелодањивању и процени климатских ризика.

С обзиром на то да је ЕЦБ-ова куповина обвезница од приватног сектора била тржишно неусловљена, Лагард је закључила да би вредело разговарати о томе да ли те куповине треба да се редефинишу у светлу климатских проблема, пренео је Ројтерс.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести