Краљ Густаф: Шведска стратегија против короне није успела

СТОКХОЛМ: Шведски краљ Карл XVI Густаф оценио је данас да та земља није успела својом стратегијом у борби са корона вирусом, нарочито када је реч о заштити најстаријих особа од последица пандемије KОВИД 19.
svedska
Фото: pixabay.com

"Мислим да нисмо успели. Имамо велики број умрлих и то је страшно. То је нешто због чега сви патимо", рекао је шведски монарх у оштрој критици државне политике у сузбијању пандемије која је делимично крива за високу стопу смртности међу старијима.

Он се у божићном интервјуу који ће бити емитован 21. децембра на шведској националној СВТ осврнуо на све који нису могли да се опросте од чланова својих породица преминулих од короне.

"Тешко је и трауматично искуство да не можете да се опростите", рекао је.

Његови коментари уследили су након закључака независне комисије која је проучавала шведску стратегију борбе са пандемијом, а у којима се наводи да брига о старијима у Шведској има великих структурних недостатака и да су се власти показале неспремне да одговоре на пандемију.

АП подсећа да су принц Карл Филип, који је пети у реду за престо и његова супруга принцеза Софија заражени корона вирусом и да имају благе симптоме.

Шведска се издвојила међу европским и другим државама по начину на који се носила с пандемијом, дуго не захтевајући закључавање и ослањајући се на осећај грађанске дужности својих становника.

Недавно је, међутим, и шведски премијер Стефан Ловен оценио да су здравствени радници потценили утицај падемије.

У септембру је Шведска укинула забрану посете корисницима домова за негу старих лица, а затим је уследила забрана након што је већина смртних случајева раније ове године забележена управо међу људима старијим од 70 година, од којих су многии били у старачким домовима.

У овој скандинавској земљи заблежено је скоро 7.700 смртних случајева повезаних са вирусом КОВИД 19.

Краљ (74) нема формалну политичку власт, махом има церемонијалу улогу и ретко се оглашава поводом актуелних и политичких питања,.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести