Ким Џонг ун - врховни представник целог корејског народа

ПЈОНГЈАНГ: Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун задржао је најважније руководеће место у земљи пошто је током једне од највећих реогранизација руководства у протеклих неколико година, парламент Северне Кореје именовао новог номиналног шефа државе и новог премијера.
kim dzong un
Фото: Tanjug (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

Ким је добио нову титулу, јавља Ројтерс позивајући се на државне медије истичући да аналитичари прогнозирају да ће такви потези учврстити његову власт. Он је, очекивано, поново изабран за председника Комисије за државне послове на седници парламента, који има моћ де јуре, али јако мало и де факто, наводи јужнокорејска агенција КЦНА. 

Ипак, по први пут, државни медији извештавају о Киму као о "врховном представнику целог корејског народа". Такво звање одобрено му је специјалним декретом у фебруару, према наводима АП-а, али није коришћено у јавности до данас. Није познато да ли ће промене бити унете у устав, али аналитичари оцењују да реогранизација показује да је Ким у потпуности учврстио власт, осам година пошто је наследио власт од свог оца Ким Џонга Ила. 

Према наводима појединих посматрача, нова именовања могла би да значе да Ким жели да одржи у животу нуклеарну дипломатију САД, уместо да се врати политици јачања тензија. 

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести