Кијев: Русија напала сајт украјинског председника

КИЈЕВ: Администрација украјинског председника саопштила је данас да је Русија напала њихов сајт, оцењујући да је то "очигледна одмазда" за одлуку Кијева да блокира руске друштвене мреже.
Petre Porošenko  Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov
Фото: AP Photo/Sergei Chuzavkov

"Сведоци смо руског одговора на декрет председника о блокирању руских друштвених мрежа. Председников сајт је претрпео организовани напад", објавио је на Фејсбуку заменик шефа администрације председника Петра Порошенка, Дмитро Шимкив, пренела је агенција АФП.

Он је додао да је ИТ тим успео да поврати функцију сајта који је од јутрос доступан.Москва се овим поводом досад није огласила.У оквиру проширења санкција Русији због Крима, Порошенко је у уторак наредио и блокаду приступа најпопуларнијим руским друштвеним мрежама и претраживачима, што је портпарол Кремља оценио као непријатељски потез.

Порошенков кабинет је објавио декрет који је он потписао у понедељак, чиме се замрзава имовина и забрањује рад стотина руских компанија у Украјини, наводи АП.

Декрет, такође, позива на блокаду приступа десетинама најпопуларнијих руских сајтова, укључујући претраживач Јандекс, друштвену мрежу ВКонтакте и е-мајл провајдера маил.ру, а сваки од тих сајтова има значајан број корисника у Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је одлуку Украјине као "непријатељски" потез који пркоси интересима народа."То је још једна манифестација непријатељске, краткорочне политике према Русији", рекао је Песков новинарима, додавши да та одлука крши право људи у Украјини да добијају информације, преноси АФП.

Већина погођених компанија у Украјини је у приватном власништву, а у претходној деценији порасли су од старт-апова до великих међународних компанија.

Песков: Неосноване оптужбе Украјине

МОСКВА: Оптужбе Украјине да Москва стоји иза сајбер напада на званичан сајт председника Петра Порошенка су неосноване, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Нису изнети никакви детаљи, што још једном потврђује да су те оптужбе неосноване", рекао је Песков на конференцији за новинаре, пренела је агенција Тас с.

Песков је навео да је ово, "узимајући у обзир јучерашње одлуке Украјине, само још један пример русофобичне политике Кијева".

Администрација украјинског председника саопштила је раније да је Русија напала њихов сајт, оцењујући да је то "очигледна одмазда" за одлуку Кијева да блокира руске друштвене мреже.

"Сведоци смо руског одговора на декрет председника о блокирању руских друштвених мрежа. Председников сајт је претрпео организовани напад", објавио је на Фејсбуку заменик шефа администрације председника Петра Порошенка, Дмитро Шимкив, пренела је агенција АФП.

Он је додао да је ИТ тим успео да поврати функцију сајта који је од јутрос доступан.

У оквиру проширења санкција Русији због Крима, Порошенко је у уторак наредио и блокаду приступа најпопуларнијим руским друштвеним мрежама и претраживачима, што је портпарол Кремља оценио као непријатељски потез.

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести