Казахстан: Странка Назарбајева убедљиво победила

НУР СУЛТАН: Странка Нур Отан, коју предводи утицајни бивши председник Казахстана Нурсултан Назарбајев, убедљиво је победила на данашњим парламентарним изборима, показали су подаци излазне анкете.
Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev Foto: Tanjug
Фото: Фото: Танјуг

Нур Отан је освојио скоро 72 одсто гласова, према истраживачком институту за јавно мњење, локалном истражавачу јавног мњења, преноси Ројтерс.

На изборе је изашло пет од укупно шест регистрованих политичких партија, а за бојкот се одлучила само Национална социјалдемократска партија, преноси ТАСС.

На листама пет странака које учествују нашло се укупно 312 кандидата, међу којима има и жена с обзиром да нови прописи налажу да најмање 30 одсто кандидата буду жене или особе млађе од 29 година.

На овим изборима су се кандидовала укупно 34 досадашњих парламентарних посланика.

Неколико десетина људи ухапшено на протестима

НУР СУЛТАН: Неколико десетина људи који су протестовали због данашњих парламентарних избора у Казахстану, одржаних без опозиције, приведени су у главном граду Нур Султану, али су пуштени после неколико сати.

Интерфакс преноси да је више демонстраната приведено у Нур Султану, а према новинској агенцији Акипрес, више од 30 демонстраната приведено је и у Алмати.

Заменик министра унутрашњих послова Аристангани Запаров рекао је да су сви приведени пуштени без оптужби.

Пет странака такмичило се данас за места у доњем дому парламента, али све су лојалне влади. Једина регистрована опозициона странка у земљи одбила је да учествује на изборима, наводи АП.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести