Почели индиректни нуклеарни преговори Ирана и САД

ДОХА: Нуклеарни преговори између Техерана и Вашингтона који се воде преко европског посредника почели су данас у Дохи, главном граду Катара, јавили су ирански државни медији.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Главни ирански нуклеарни преговарач састао се са изаслаником Европске уније Енрикеом Мором, који ће посредовати између америчке и иранске стране.

Смештени у одвојене просторије хотела у главном граду Катара ирански преговарач Али Багери Кани и специјални изасланик САД за Иран Роб Малејар покушавају да изађу из вишемесечног ћорсокака који је стопирао напоре да се оживи нуклеарни споразум Техерана са светским силама из 2015. године, преноси Ројтерс.

Иран одбија да одржи директне разговоре са својим највећим непријатељем Сједињеним Америчким Државама, што је резултирало договором о "блиским" разговорима уз посредовање Европљанина Мора.

У марту се чинило да је договор близу, али су преговори застали највише због инсистирања Техерана да Вашингтон уклони Иранску Републиканску Гарду (ИРГЦ), елитне јединице иранске службе безбедности, са америчке листе иностраних терористичких организација (ФТО).

Прошле недеље један ирански и један европски званичник потврдили су извештачу Ројтерса да је Техеран одустао од захтева да се ИРЦГ уклони са листе ФТО, али два питања још остају нерешена, међу њима и питање санкција против Ирана.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести