Каталонски парламент одбацио пресуду о суспензији Пуџдемона

МАДРИД: Каталонски парламент изгласао је данас одлуку којом је одачена пресуда Врховног суда Шпаније, а којом се са јавних функција суспендују бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон и још пет сепаратистичких политичара.
katalonija, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Fernandez)

Парламент је подржао и предлог да шесторо чланова парламента који су или побегли из Шпаније или су у затвору, могу да пренесу своје гласачко право на члана странке, што је, како је оценила агенција Ројтерс, нови застој у односима Каталоније са Мадридом.

Шпански Врховни суд у јулу је одлучио да са јавних функција уклони Пуџдемона и друге сепаратистичке политичаре због њихове улоге у организовању референдума о независности 1. октобра 2017. године. Широм Каталоније јуче у подне су људи одржали минут ћутања како би обележили годишњицу од референдума, а у центру Барселоне се окупило на десетине хиљада Каталонаца у знак обележавања прве годишњице референдума о независности.

Демонстранти су, накратко, покушали да блокирају путеве и пруге у том североисточном региону Шпаније.Шпански премијер Педро Санчес залаже се за дијалог о будућности Каталоније, али је искључио било какав корак у правцу независности.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести