Јачање парламента није супротно са председничким уређењем

МОСКВА: Мере за јачање улоге парламента у Русији неће бити у супротности са идејом да Русија треба да остане председничка република, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са члановима радне групе која је задужена за израду предлога измена и допуна Устава.
putin, tanjug ap
Фото: Vladimir Putin, foto: Tanjug (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Амандмани који су јуче предложени (у обраћању Федералном парламенту) не тичу се основа Устава", рекао је Путин и додао да је главни смисао ових амандмана да се Русији обезбеди даљи развој као друштва у коме постоји владавина закона, повећана ефикасност националних институција, јачање улоге цивилног друштва, политичких странака и региона у формулисању најважнијих одлука везаних за развој државе, пренео је ТАС С.

Он је објаснио да мисли на нова правила именовања премијера, његових заменика и савезних министара.

"Замислите: именован је премијер и председник нема право да одбаци кандидата и онда премијер износи предлоге не председнику, већ парламенту и парламент коначно одобрава заменике премијера и савезне министре. Председник, такође, нема право да их одбаци", рекао је Путин.

Према његовом мишљењу, то је веома разумно, јер ће Русија остати председничка република, а постаће и много отворенија.

"Значај парламента расте и сарадња између парламента и владе се повећава. Појављује се ситуација у којој ће парламент сносити већу одговорност - и то не само за постављање министара и заменика премијера, већ и за посао који обављају и за политику коју влада води", рекао је Путин, додајући да постоји потреба за успостављање чвршће везе између парламента и владе.

"Сигуран сам да ће се многи од присутних сложити, као и велика већина руских држављана, да ће Русија истовремено остати председничка република и да председник треба да задржи велика овлашћења", рекао је руски председник.

Према његовом мишљењу, то је апсолутно обавезан императив, јер би се у супротном земља усмерила ка парламентарној републици.

"С обзиром на нашу сложену организацију државе и њену мултиконфесионалност и мултиетничност и велику територију, то би био велики тест за Русију са нејасним исходом. Ова флексибилна комбинација веће улоге парламента и сарадње владе са шефом државе који задржава озбиљне прерогативе изгледа ми као добра основа", закључио је Путин.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести