Истополни партнери у Хрватској постали хранитељи

ЗАГРЕБ: Истополни пар из Хрватске Иво Шегота и Младен Кожић постали су хранитељи два детета, чиме је завршена њихова вишегодишња битка с државом, пише портал 24 сата.
bebe
Фото: pixabay.com

Како су и раније најављивали, од трена кад постану хранитељи и почну да се брину о деци, што се и догодило, више неће излазити у медије ни давати изјаве. Тако ни сад, кажу, неће ништа да коментаришу.

Покушавали су да постану хранитељи три протекле године, а тужио је државу кад су одбили њихов захтев.

Све је завршило на Уставном суду који је почетком фебруара ове године одлучио да истополни парови имају право да удоме децу.

Међутим, Центар за социјалну заштиту Загреб двапут је одбацио захтев овога пара за хранитељство.

А онда је пре два месеца Високи управни суд у Загребу донео одлуку по којој Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику мора да плати већину трошка суђења на Управном суду. Тиме је, заправо, потврдио ранију пресуду нижег, Управног суда у Загребу, који је у децембру прошле године поништио решење Министарства, према којему је Шеготи и Кожићу био онемогућен приступ процени за хранитеље.

Хранитељство и усвајање деце у јавности често се поистовјећује, иако то није ни приближно исто.

Деца удомљавањем добијају дом, али их хранитељи не усвајају, него о њима воде бригу и за то примају хранитељску накнаду. То је досад истополним партнерима било онемогућено.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести