Истополни партнери у Хрватској моћи ће да усвајају децу

ЗАГРЕБ: Високи управни суд Хрватске одбио је жалбу надлежног Министарства и омогућио истополним паровима да могу да приступе процени за усвајање деце при чему, како се наводи, не могу бити дискриминисани по основу своје сексуалне оријентације.
2
Фото: pixabay.com

Како је саопштено из организације Дугине боје, Суд је одбио аргументацију Министарства којом истосполни парови не би смели да приступе процени за усвајање деце због циља "заштите интереса детета".

Суд је ову одлуку донето у предмету партнера Младена Кожића и Иве Шеготе, којима је сада омогућен присутп поступку за усвајање детета, саопштено је на конференцији за новинаре у Загребу, пренели су хрватски медији.

Кожић и Шегота су се, наиме, пријавили у центар за социјалну заштиту пре шест година у жељи да постану усвојитељи, али су у два наврата одбијени зато што су у животном партнерству. Након дуге правне битке 2020. успешно су постали удомитељи двоје деце.

Првостепени управни суд прошле је године донео пресуду да могу постати и усвојитељи, а након жалбе Министарства, коначно је пресуда Високог управног суда уклонила све дилеме.

Шегота и Коџић су новинариа, између осталог, рекли да је шест година изгубљено и да то, кажу, иде на душу политици.

"Шест изгубљених година те деце иде на душу политици која је у име одбране тзв. традиционалних вредности била спремна да гази право на породицу деци коју је друштво заборавило", реклли су Шегота и Кожић.

Из организације Дугиних боја су саопштили да ова пресуда има далекосежне последице за права ЛГБТИQ особа и истосполних парова у Хрватској.

Они кажу да она практично значи да су истополни партнери практично изједначени са браком.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести