Иран: Од данас повећавамо границу обогаћивања уранијума

ТЕХЕРАН: Иран је саопштио да ће од данас његов програм обогаћивања уранијума прећи ограничење од 3,6 одсто, колико је договорено нуклеарним споразумом 2015. године.
i
Фото: Tanjug (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Тиме је испунио претње које је раније изнео ако западне силе не спрече санкције САД према Ирану и даље, како оцењује агенција АП, повећао напетости између Техерана и САД.

Иран је саопштио да ће пошто је истекао рок дат западним земаљама да испуне захтев Ирана и спрече санкције САД према Ирану, Иран повећати обогаћивање уранијума као и да ће наставити са смањивањем својих обавеза из споразума на сваких 60 дана, пренела је агенција Ројтерс.

Агенција подсећа да је Иран раније најавио да ће проценат обогаћивања уранијума бити повећан на пет одсто. 

Техеран је истакао данас да је имао намеру да спаси споразум и да је дао довољно времена дипломатији.

Врата дипломатије су и даље отворена, али су потребне нове иницијативе, рекао је ирански преговарач Абас Арачи.

Портпарол иранске владе Али Рабјеи рекао је на конферецнији за новинаре да ће Иран ићи преко ограничења од 3,6 одсто за обогаћивање уранијума и да ће нови проценат, како је навео, "бити базиран на нашим потребама", а друге детаље није саопштио, пренела је агенција АП.

Иран је такву одлуку донео годину дана након што је амерички председник Доналд Трамп једнострано повукао САД из споразума.

Иран је упорно упозоравао Европу последњих седмица да ће почети да смањује обавезе преузете споразумом, ако не утиче на САД да ублажи санкције Техерану, због којих је блокирана продаја иранске нафте у иностранству, а високи званичници су санкционисани.

Стручњаци упозоравају да повећање обогаћивања уранијума и пораст залиха може довести до тога да Иран има довољно материјала за прављење атомске бомбе, а што Техеран категорички негира тврдећи да је реч о мирнодопским сврхама.

У последњој минути дипломатског покушаја, француски председник Емануел Макрон је у суботу телефоном разговарао са иранским колегом Хасаном Роханијем, обећавши му да ће покушати да нађе решење до 15. јула, како би се наставио дијалог између Ирана и западних сила.

Напетости су почеле да расту у мају када су САД послале на хиљаде додатних војника, носача авиона и бомбардера на Блиски исток, подсећа агенција АП.

Потом је дошло до мистериозног пожара на нафтном танкеру недалеко од Ормуског мореуза, напада побуњеника, подржаних од стране Ирана, у Јемену на Саудијску Арабију и иранско обарање америчког дрона, што је све довело до бојазни од ширег регионалног конфликта, наводи АП.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести