Иран ће за 10 дана пробити ограничење залиха уранијума

ТЕХЕРАН: Иран ће у наредних 10 дана пробити ограничење залиха уранијума које су одређене нуклеарним споразумом Техерана са светским силама, изјавио је данас портпарол иранске агенције за атомску енергију Бехроуз Камалванди.
teheran, pixabay
Фото: pixabay.com

Он је упозорио да Иран има потребу за обогаћеним уранијум до 20 процената што је само корак од нивоа за израду нуклеарног оружја, пренео је АП.

Камалванди је рекао да је Иран већ учетворостручио производњу ниско обогаћеног уранијума и рекао да ће Техеран повећати нивое обогаћивања уранијума "на основу потреба земље".

Портпарол иранске нуклеарне агенције, Бехроуз Камалванди, објавио је то на конференцији за новинаре са локалним новинарима у иранском објекту за тешку воду Арак која је уживо преношена на иранској државној телевизији.

Ирану је потребно пет процената обогаћивања за нуклеарну електрану у јужној иранској луци Бушер, а 20 одсто обогаћивања за истраживацки реактор у Техерану, рекао је портпарол.

Техеран је саопштио да ће смањити ускладеност са међународним нуклеарним споразумом који је постигнут са светским силама 2015. године у знак протеста због одлуке Сједињених Америчких Држава да се повуку из споразума и поново им уведу санкције.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести